Pandemi Döneminde Yeni Bir Başlangıç İçin Hangi Sektörler Yükselişte
Diğer 13 Nisan 2021 Tuğçe Polat
Lügatımıza 'yeni normal' öbeğini getiren pandemi, iş sektöründe değişmez dediğimiz olguları bile değiştirdi. Pandemide yeni başlangıç için yükselişte olan 5 sektör
Pandemi Döneminde Yeni Bir Başlangıç İçin Hangi Sektörler Yükselişte

Hayatınızdaki son 1 yılı birkaç saniye gözlerinizin önünden geçirin. Fark edeceksiniz ki hayatımızda ne kadar çok şey değişmiş. Mutlak doğru ve değişmez durumlar bile yerle bir olmuş. Pandemi nedeniyle ekonomik sorunların baş göstermesi ve sosyal mesafe kavramının önemini artırması da hem günlük hayatımızda hem de iş hayatımızda belli başlı değişiklere neden oldu. İş sektöründeki belli başlı meslekler eski önemlerini yitirirken teknolojiyi kendine en iyi şekilde entegre etmeyi başaran meslekler popülerleşmeye başladı. Pandemi hayatımızdaki her şeyi değiştirdiği gibi bazı mesleklerin daha da gün yüzüne çıkmasına neden oldu. Pandemi döneminde yeni bir başlangıç yapmak isteyenler için önereceğim 5 meslek; 

 

  • Sağlık 

Pandemi ile hayatımızdaki önemini bir kez daha anladığımız sağlık sektörü, bu dönemde en çok yükselişe geçen sektörler arasından başta gelmektedir. Pandemi olsun olmasın sağlık sektörü her zaman önemini koruyacak ve koruması gereken bir sektördür zaten. İnsanların hayat gereksinimlerini sıralarken ve bu doğrultuda bir gider tablosu oluştururken ilk önceliği yeme-içme ve sağlık sektörüne ayırması beklenir. Pandemi boyunca ön safta hizmet eden sağlık çalışanlarına ne kadar ihtiyacımızın olduğunun ve sağlık sektörünün her zaman ayakta kalması gerektiğininin bir kez daha farkına vardık. Yapılan araştırmalar sağlık sektöründeki harcamaların önümüzdeki 5-6 yıl içinde ciddi oranda artacağını ve sağlık çalışanlarına yönelik giderlerin ise %5.4 artacağını gösteriyor. Bu durum da sağlık sektöründe istihdam açığı oluşacağının ve özellikle lise mezunu genç bireylerin meslek tercihi yaparken bu açıkları da dikkate almalarında fayda olacağını görebiliyoruz. Kariyer hedefi olanlar için sağlık sektörü asla risk teşkil etmeyen bir sektör diyebiliriz. 

 

  • E-Ticaret

Pandemi dünya genelinde insanların sosyal hayatlarını bitme noktasına getirip herkesi evlerine kapattı. Alışkın olduğumuz o eğlenceler, seyahatler ve birçok etkinlik bir süre rafa kaldırıldı. Herkes evine kapandı ancak hayat devam ediyor ve herkesin günlük ihtiyaçları da aynı şekilde hala önemini koruyor. Herkes evinde olsa bile ev, kişisel bakım veya yeme-içme gibi ihtiyaçlar bitmedi. Bu durum da insanları tek bir tık ile ulaşabildikleri online alışverişe yönlendirdi. Online alışveriş yapmanın ne kadar kolay ve pratik olduğunu fark eden insanlar, pandemi bitse bile artık avm veya mağazaları en azından eski sıklıkları ile ziyaret etmeyeceklerini söylüyorlar. Hayatta herhangi bir şeyin daha kolay ve pratik hali bulunduysa eğer eski geleneksel yöntemlere dönüp zaman ve efor kaybı yaşamak pek de akıl karı olmayabilir. Bu muhteşem market ihtiyacı tahmin edileceği üzere sadece müşteriler tarafından değil aynı zamanda sektöre yön veren önemli firmalar tarafından da takibe alındı.  Dünyanın en önde gelen e-ticaret siteleri de bu süreç ile ticaret hacimlerini geliştirdi. Bu nedenle, yeni meslek arayışında olan ve kariyerine ilk adımını atmaya hazır olan bireylerin kesinlikle değerlendirmesi gereken bir sektör, E-ticaret sektörü. Uçsuz bucaksız bu sektörde her bireyin kendine bir iş kapısı bulması oldukça olağan. 

 

  • Teslimat ve Nakliye 

Birçok iş sektörü arasında bağlantılar bulunur. Örneğin; bir ekmek aldığınızda burada hem fırıncı kazanır hem de ekmek yapmak için malzemeleri satın aldığı firma kazanır. Bu durum işler arasında bağlantı oluşturur. Bu durumda yükselen bir iş sektörü kendisi ile bağlantısı olan diğer iş kolunu da beraberinde yükseltir. E-ticaretin yükselmesi internet üzerinden yapılan alışveriş taleplerinde ciddi derecede bir artış yarattı. Bu işlemin kolaylığı ve pratikliği insanlarda neredeyse bütün ihtiyaçlarını online bir şekilde halledebileceklerinin farkındalığını yarattı. Bu sektör ile bağlantı olan teslimat ve nakliye sektörü de pazarda kendine sağlam bir yer edindi. Pandemi boyunca temel yeme-içme ve market alışverişleri için bile evden çıkamayanların yardımına herhangi bir yerde mağazası olmayan ve sadece online platformlardan satış yapan firmalar koştu. Bu sektöre olan ilgi ve talebe yetişilememesi, rakip firmaların da ortaya çıkmasına ve böylece iş sektörünün günden güne gelişmesine neden oldu.  Hızlı ve güvenilir teslimatı hedefleyen bu firmalar için birçok kurye ve nakliye elemanı açığı oluştu. Teslimat ve nakliye alanında başarılı olacağını düşünen ve dolgun maaş imkanlarından yararlanmak isteyen herkes için uzun vadeli bir iş sektörü. 

 

  • Online Eğitim

 

Pandemi bile söz konusu olsa bir toplumun asla göz ardı edemeyeceği sektörlerden biri eğitim sektörüdür. Pandemi hakkında demeç veren alanında başarılı doktorlar tam kapanmanın gerekli olduğu durumlarda bile en son kapanması gereken yerlerin okullar olduğunu belirtmektedirler. Eğitim ve öğretimin önemi tartışmaya açık olamayacak kadar mühimdir ve bu konu göz ardı edilemez. Bu süreçte zaman zaman tam veya yarı kapanmalar oldu. Ancak, biz bu kapanmaları eğitim sektörüne entegre edemeyiz ve etmemeliyiz. Bir toplumu ayağa kaldıracak eğitimi ne koşul olursa olsun sürdürmeliyiz. Sağlığımızı korumanın birinci önceliğimiz olduğu bu dönemde eğitim sektörünü askıya almak yerine online platformlara taşıdık. Her sektörün online bir kolu olduğu gibi eğitim sektörünü de somutluktan uzakta ve sosyal mesafeli bir şekilde sürdürmeyi öğrendik. Çeşitli online video görüşmeleri sunan platformlar üzerinden öğrenciler kolaylıkla eğitim süreçlerine devam edebildiler. Bu konular dikkate alındığında ise online eğitim sektörünün kolay kolay sekteye uğramayacak ve günden güne kendini geliştirecek bir sektör olduğu kesin. 

 

  • Yapay Zeka ve Gerçeklik Teknolojileri

Koronavirüs salgını ile birlikte hayatımızın içindeki birçok şeyi uzaktan kontrol etmeyi sağlayan teknolojilere yöneldik. Sağlık, lojistik ya da bankacılık gibi birçok sektörde yapay zekaya ayrılan bütçe ve yatırım oranları artış göstermeye başladı. Diğer bir yandan bir ürünü görmeden aldığımız online platformlar ile artırılmış gerçeklik uygulamalarına karşı talep de artmaya başladı. Yeni bir icat yaratılması için bildiğiniz gibi bir talep ve ihtiyaca gerek vardır. Bir alanda bir eksiklik varsa bu durum yeni şeylerin var edilme ihtiyacını doğurur. Günümüzde teknoloji o kadar ilerledi ki hayal edemeyeceğimiz şeyler yapmaya başladık. Bir elektronik aletin nasıl çalıştığını kendinize sorun ve bu konuda uzman biri değilseniz eğer hala tam olarak nasıl çalıştığını idrak etmekte zorlanacaksınız. Yapay zeka ve gerçeklik teknolojileri pandemi döneminde de çok fazla açığa çıkan sektörler arasında yerini aldı. Özellikle pandemi döneminde hayatımızı değiştiren unsurlar ve teknolojinin hızlı gelişmesi ile bu sektörde çalışmak isteyen bireylerin önü açık diyebiliriz. 

 

Beytem Plaza' da lansmana özel %50 indirim.
Şişli'nin en prestijli binası Beytem Plaza'da ulaşım derdine son vermek ister misin? Hazır Ofisler'de lansmana özel ilk ay %50 indirim fırsatını kaçırma!